top of page
Ara

İş Ayakkabısı S1, S2, S3 Ne Demek?


Belirli iş kollarına göre üretilmiş olan iş güvenliği ayakkabısı, ortak standartlara sahiptir. Bu standartlar genel olarak özel kodlara sahip olmaktadır. İş riski yüksek bir sektörde olmasa da ofis dışında her noktada çalışan bireyler iş güvenliği kurallarına uyum sağlamalı ve koruyucu ekipmanlarını her daim kullanmalıdır. S1, S2, S3 ayakkabı özellikleri, bazı konularda birbirinden ayrılsa da genel olarak antistatik özelliğe, şok emici topuğa ve kaymaz tabana sahiptir. Burun yapısı, suya dayanıklılığı ve üretim malzemesi birbirinden farklılık gösterebilir. 

 

İş Ayakkabısı Nedir?

İş ayakkabısı, kanunlara ve ilgili mevzuata uygun olarak üretilen, tüm süreç iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun olan, kullanımı zorunlu koruyucu ekipmanlardan bir tanesidir. İş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının hiçbiri bir diğerinin önüne geçemez. Her işin ve çalışma alanının kıyafeti ve ayakkabısı birbirinden farklı ham maddelere ve farklı özelliklere sahip olmaktadır. Hangi ürün ne için üretilirse üretilsin, ulusal ve uluslararası iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun üretilmesi gerekmektedir. 

 

İSG ayakkabısı, mevzuata göre belirli standartlara sahip olmalıdır. Bu standartlar harf ve rakamlardan oluşan çeşitli simgeler ile isimlendirilir. Her iş sağlığı ve güvenliği ayakkabısında bulunması gereken güvenlik standartları mevcuttur. Bunlar; S1, S1P, S2 ve S3 olarak kategorize edilmiştir. İş ayakkabısı s1 s2 s3 ne demek, sorusunun cevabı elektrik çarpmalarına karşı koruyan, antistatik özelliğe sahip tabanlı ayakkabılar demektir. Yüksek koruma sağlayan işçi ayakkabıları ıslak ortamlarda da kullanıma uygundur. 

 

İş Ayakkabısı Neden Önemlidir?

Materyal ve eşya düşmeleri, çarpmalar, düşmeler vb. yaşanabilecek herhangi bir olumsuz kazada oluşabilecek ezilmeler, delinmeler, çivi batması, kaymalar, sıçramalar kaliteli iş ayakkabısı kullanan bireyleri korkutmamalıdır. Çalışanlar mesai başladığı andan itibaren güvenlik ayakkabısı giymeli ve çalışma alanına hazır halde gitmelidir. Özellikle ayak yaralanmaları birçok iş kolunda yaygındır. Bunların önüne geçmek ve yaralanmaları minimuma indirmek için  demir uçlu ayakkabı ya da  çelik iş ayakkabısı tercih edilebilir. 

 

S1p İş Ayakkabısı Standardı

S1p iş ayakkabısı, taban tarafından gelinebilecek herhangi kesici ve delici ürünlerin batmasına karşın ayakkabı tabanı ile ayakkabı arasında yerleştirilen ekstra çelik tabandır. Oluşabilecek kazalara karşı tam  korumalı ayakkabı görevi gören S1p ayakkabıların tabanı yağa ve kaymalara dayanıklıdır. Şok emici topuklara sahiptir. Antistatik özelliği bulunan bu tip ayakkabılar elektriğe karşı da yüksek korumalı hassasiyet sağlar. Kolay kolay delinmeyen ayakkabılar özellikle inşaat sektöründe hayat kurtarıcı olmaktadır. 

 

İş Güvenlik Ayakkabısı S1 Standardı

S1 iş ayakkabısı belirli standartlara sahip olacak şekilde üretilmektedir. Genel olarak tüm iş sağlığı ve güvenliği ayakkabıları ulusal ve uluslararası standartlara sahiptir. S1 ayakkabı özellikleri, kuru ortamlarda kullanıma uygunluk gösteren iş sağlığı ve güvenliği ayakkabısıdır. 200 joule seviyesinde darbeye dayanıklı olan ayakkabılar, kompozit burunlu iş ayakkabısı olarak bilinmektedir. Tabanı kaymaz ve asit gibi eritici maddelere karşı oldukça dayanıklıdır. 

 

İş Güvenlik Ayakkabısı S2 Standardı

S2 standarda sahip ayakkabılar, gelebilecek her türlü darbeye karşı dayanıklıdırlar. Yağa ve suya direnç gösteren ayakkabılar, bu tarz ortamlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Şok emici topuğa ve antistatik malzemeden üretildiği için bu özelliğe de sahiptir. S1 ayakkabıları gibi 200 joule seviyesinde darbeye dayanıklıdır. Antistatik özelliğe sahip olması da elektriğe karşı yüksek koruma sağladığını gösterir. Her açıdan yüksek koruma sağlayan iş sağlığı ve güvenliği ayakkabıları, çalışan bireyler için güven oluşturmaktadır.

 

İş Güvenlik Ayakkabısı S3 Standardı

S3 iş ayakkabısı, paslanmaz çelik ile güçlendirilmiş ara tabana sahip ayakkabılardır. S serisinde olduğu gibi bu ayakkabıda da aynı özellikler bulunmaktadır. Antistatik özelliğe ve şok emici topuklara sahip olan ayakkabılarda s2 ile s3 arasındaki farklar, enerji emilimi 110 newton seviyesine kadar ulaşabilmektedir. Seri olarak birbirinden çok farkları bulunmayan ayakkabıların hepsi antistatik iş ayakkabısı olarak da geçmektedir. Darbelere karşı sağlam direnç gösteren iş ayakkabıları ile güvenle çalışılabilir.


Elektrikçi Ayakkabısı Standardı Nedir?

Elektrikçi ayakkabısı standardı, SB + E + P + WRU HRO SRC ek güvenlik özelliklerine sahip olmalıdır. Elektrikçi ayakkabılarında kesinlikle metal detay kullanılmamalıdır. Elektrik ayakkabısı, suya ve sıvıya karşı dayanıklı, kısa, deri ve çizilmez deri ökçe tercih edilmelidir. Ayakkabının terleme ve aşınma gibi birçok problem ile mücadele etmesi gerekir. Uvex elektrikçi ayakkabısı, mutlaka dirençli ve dolgulu olmalıdır. Elektrikçinin kendini güvende hissetmesi için yırtılmaz - delinmez özellikte olması gerekmektedir.

 

Çelik Burunlu Ayakkabı Standartları Nelerdir?

Çelik burunlu iş ayakkabısı, günümüzde birçok sektörde kullanım alanına sahiptir. Maden ocakları, petrol sektörü, tersane çalışanları, otomotiv sektörü, altyapı ve yol çalışmalarında çalışan ekipler, köprü ve inşaatlarda şantiyelerde çalışan bireyler ve daha nicelerinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çelik burunlu iş ayakkabısı kullanılmaktadır. Çalışma ortamında ayaklara malzeme düşmesi, ayak sıkışması vb. yaşanması muhtemel olan olumsuz durumlarda ayakları ve parmakları koruyan ayakkabılar, en az 200 joule darbeye dayanıklıdır. 

 

Her kaza emniyetsiz bir hareket ya da ihmalle başlar. Özellikle inşaat sektöründe kullanılması zorunluluk olan şantiye ayakkabısı ve inşaatçı botu, riskli çalışma alanlarında çalışan bireyleri korumaktadır. Çelik burunlu ayakkabı standartları, S1, S2 ve S3 standartlarına sahiptir. Çalışan bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda her türlü ekipman firma tarafından sağlanmalıdır. Ayakkabı burun koruyucu içeren ayakkabılar ile çalışma sahalarında rahatlıkla hareket edilir. 

 

İş Ayakkabıları İçin Ortak Standartlar Nelerdir?

İş ayakkabısı standartları, kaza risklerini azaltan, koruyan ve çalışanın güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle iş ayakkabılarının standartları incelenirken dikkat edilmesi gereken temel unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • CE etiketi: İş güvenliği ayakkabıları mutlaka CE etiketine sahip olmalıdır. Etiket üzerinde yazan bilgiler bu noktada kontrol edilmeli ve eksiksiz yazılmış olmasına özen gösterilmelidir.

  • Sertifika: SRC kayma standardına uygun olduğu iddia edilen ürünlerin sertifikalarında SRC ibaresi bulunmalıdır. SRC taban nedir? Kayma standartlarına uygun olarak üretilen ayakkabılardır. 

  • Standart Koruma Tipi Belirtilmelidir: Ürünlerin S1, S2, S3, S1P vb. gibi hangi kategoriye sahip olduğu mutlaka bildirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliğinin korunması için alınan ayakkabıların yanlış olması hayati önem taşır. 

 

İş Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çalışma hayatının en önemli konularından biri iş güvenliği olmaktadır. Her birey çalıştığı ortamda önce can güvenliğini hissetmek ve yaşamak, ardından iş güvenliğinin tedbirlerine uyarak yapılacak işe konsantre olmak ister. İş dünyasında en çok kazaya kurban giden ve yaralanmaya sebep olan organlar ayaklardır. Bu nedenle hem zeminden hem de yukarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korunmak için yazlık - kışlık iş sağlığı ve güvenliği ayakkabıları giyilmelidir. 

 

  • İş ayakkabıları mevsimsel olarak alınmalıdır. Yazlık iş ayakkabısı bahar aylarından itibaren kullanılmaya başlanır. İş ayakkabısı kışlık ise soğuğa dayanıklı iş ayakkabısı olduğu için sonbahar ile kullanılmaya başlanmalıdır. Bu nedenle her bireyin en az iki adet iş ayakkabısı olmalıdır. 

  • Bireylerin rahat bir şekilde çalışması için ayakkabıların biraz konforlu olması gerekmektedir. Ortopedik iş ayakkabısı kadın ve ortopedik iş ayakkabı erkek, çok tehlikeli olmayan çalışma alanlarında rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda  koku yapmayan iş ayakkabısı olarak kullanım esnasında rahatsızlık vermez.

  • Yüksek ısıya dayanıklı iş ayakkabıları yanmaz iş ayakkabısı ya da  kaynak ayakkabısı olarak geçmektedir. Antistatik özelliğe sahip olmakta ve ayakları bileklere kadar korumaktadır. Yüksek nefes alabilir özelliğine sahip ayakkabılarda yanmaz iplik kullanılır. 

  • İş ayakkabılarının modelleri ve özellikleri iyi tanınmalı ve analiz edilmelidir. Hangi çalışma alanı için alınacaksa o alana uygun ayakkabı tercih edilmelidir. 

  • Satın alınacak ayakkabıların güvenlik standartları mutlaka kontrol edilmelidir. 

  • Satın alınacak ayakkabıların hangi firmadan temin edileceği de oldukça önemli bir konudur.

  • Ter emici özelliği olan, su geçirmeyen kompozit ayakkabı, hava alabilen yapıya sahiptir. Güvenli ve sağlıklı ayakkabı tercih edecek bireylerin, tercihleri bu yönde olmalıdır.


Comments


bottom of page